De Gemeentes Barendrecht en Albrandswaard (BAR) hebben zich ten doel gesteld om de positieve beleving van het plassengebied Koedoodse- en Gaatkensplas te herstellen. Door overmatige waterplantengroei, het beperkte groenonderhoud en het ontstaan van blauwalg is er een minder positieve beleving van het plassengebied ontstaan.

Om de positieve beleving te herstellen en in stand te houden zijn maatregelen vereist. Door het zorgen voor meer verschillende waterplanten in de plassen, het baggeren, het maaien van zowel de droge als natte gedeeltes en het voorkomen van blauwalg willen de gemeenten de waterkwaliteit en de uitstraling van het plassengebied herstellen.

ANS heeft in opdracht van de Gemeentes Barendrecht en Albrandswaard een beheer- en onderhoudsplan opgesteld voor het plassengebied.

In het beheer- en onderhoudsplan schetsen wij het streefbeeld van het plassengebied Koedoodse- en Gaatkensplas, inclusief de Noordrand en Regenboogzone. Waarbij het streefbeeld gebaseerd is op de gewenste situatie van ecologisch gezond water, hoge mate van positieve beleving van de plassen, goed visstandsbeheer en dat alles met afdoende bestrijding van blauwalg. Voorafgaand aan het opstellen van dit Beheer en Onderhoudsplan is de huidige situatie nader onderzocht om een goed beeld van het plassengebied te verkrijgen. Dit onderzoek is nodig geweest om te voorkomen dat er in de beschrijving van de gewenste situatie, de streefbeelden, onhaalbare situaties worden opgenomen.

Vooraf organiseerde de BAR een bijeenkomst voor stakeholders om mee te denken over het Beheer en Onderhouds Plan van de Koedoodseplas.

Koedoodseplas en Gaatkensplas

 Koedoodseplas

De plassen zijn aangelegd als waterbuffer voor de afvoer van regenwater naar het oppervlakte water.
Echter, de plassen hebben voornamelijk een recreatieve- en "groene" functie voor de omwonenden.

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com