Voor het baggeren en maaien is het meestal noodzakelijk dat er gebruik wordt gemaakt van de percelen gelegen langs de watergangen. Dit betredingsrecht wordt gerechtvaardigd door de waterwet. Met het gebruik van dit recht wordt zorgvuldig omgegaan. Als agrariër mag u geen overmatige hinder ondervinden bij het gebruik van deze percelen. Dit houdt in dat er rekening moet worden gehouden met wensen en gebruiken die u als eigenaar/gebruiker heeft:

  • - Geen schade rijden aan de te velden staande gewassen;
  • - Geen overtollige schade rijden aan de bodemstructuur;
  • - U vooraf informeren over het gebruik van de percelen;
  • - Afspraken maken over de wijze en locatie van het te ontvangen maaisel en specie;
  • - De werkzaamheden zo spoedig mogelijk uitvoeren voor de zaaiwerkzaamheden voor het volgende groeiseizoen;

Bij agrariërs zo spoedig mogelijk de werkzaamheden uitvoeren voor de zaaiwerkzaamheden voor het volgende groeiseizoen
Er wordt een inspanning geleverd om in de tijdsperiode van 5 werkdagen na het oogsten van het gewas het onderhoud aan de langs gelegen watergangen uit te voeren. Vandaar de naam 5-dagenregeling. De regeling is alleen van toepassing als u opnieuw gaat inzaaien. De regeling is niet van toepassing als het perceel slechts winterklaar gemaakt wordt waarbij er alleen geploegd wordt en niet meer ingezaaid.

Hoe werkt de 5-dagenregeling?
U kunt een 5-dagenregeling aanvragen nadat er geoogst is en niet een aantal dagen voor de planning van de oogst.

LET OP: De 5-dagenregeling geldt alleen als u (naast de aannemer) het waterschapsloket (telefoon: 0900-2005005) op de hoogte stelt van het feit dat de sloot gemaaid en/of gebaggerd kan worden. Geeft u hierbij duidelijk aan om welk(e) perce(e)l(en) het precies gaat. U kunt hiervoor de BAG-codes gebruiken.

Op het moment dat de aannemer het verzoek krijgt om zo spoedig mogelijk de onderhoudswerkzaamheden uit te voeren heeft hij 5 werkdagen de tijd om het onderhoud uit te voeren. Een werkbare dag betekent dat de weers- en terreinomstandigheden dusdanig droog moeten zijn dat er een maximale insporing van het (landbouw)perceel door het onderhoudsmaterieel mag plaatsvinden van niet meer dan 5 cm diepte bij grasland en 10 cm bij akkerbouwland. Indien u van mening bent dat het perceel te nat is voor uitvoering van het onderhoud neemt u contact op met de aannemer. 
Als u na een verzoek voor het uitvoeren van het onderhoud op het laatste moment beslist dat het perceel alsnog te nat is voor uitvoering van het onderhoud gaat "de teller opnieuw lopen". Er dient een nieuwe melding gedaan te worden bij het waterschapsloket waarbij de aannemer weer 5 werkdagen de tijd krijgt voor de uitvoering van het onderhoud. 

Veel agrariërs vinden het ook wenselijk om het perceel na de oogst in een korte periode winterklaar te maken door te ploegen of te spitten. Hier is de 5-dagenregeling niet voor bedoeld. De 5-dagenregeling is een service ten behoeve van de agrariërs. Het betreft een inspanningsverplichting van het waterschap om het onderhoud in een kort tijdsbestek uit te kunnen voeren.

Sancties voor de eigenaren/gebruikers voor misbruik van de 5-dagenregeling
Indien een eigenaar/gebruiker regelmatig misbruik maakt van de regeling kan deze op de "zwarte lijst" worden geplaatst. De aannemer is bij deze personen dan niet meer verplicht om in een tijdsperiode van 5 dagen het onderhoud uitgevoerd te hebben. Het onderhoud wordt door de aannemer uitgevoerd op een moment dat het bij hem in de planning past. Een voorbeeld van misbruik van de regeling is het meer dan twee jaar niet inzaaien van het perceel bij gebruik van de regeling. Hierbij wordt het perceel alleen winterklaar gemaakt. Ook het meer dan twee keer verzoeken voor onderhoud op korte termijn waarbij het gewas nog aanwezig is bij uitvoering door de aannemer valt hieronder.

Bronnen: Meerjarenbaggerplan Waterschap Hollandse Delta, WSHD juli 2011 45
Meerjaren Baggerbeleid 2012-2018

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com